RECEPTEK

Kedves életmódváltó klienseim és kedves életmódváltó érdeklődők 🙂 Nektek kezdtem bele azoknak a recepteknek az összegyűjtésébe, amelyekkel a lehető legegyszerűbben kezdhetitek el új étrendetek kialakítását.

20181115_114430

Évekig főztem szinte minden nap hat főre minimum 2, de sokszor 3 félét. 1 gluténmentes és 1 “normál” felnőtt, 2 kamasz, 2 töpörtyű. A gluténmentes voltam én. Nem kevés időt töltöttem a konyhában… Az első lépés a könnyebb élet felé az volt, hogy minden ételt megpróbáltam  gluténmentesen elkészíteni. Aztán pár éve, természetgyógyász tanulmányaim első előadása után száműztem a tejet, tejfölt itthonról és az ételeinkből, pláne, hogy Izabelláról, a kislányunkról 6 éves korában kiderült, hogy tejfehérje allergiás. Ez azt jelenti, hogy semmiféle tejterméket nem ehet. Laktózmenteset sem. Vele együtt én is teljesen tejtermékmentes étkezésre álltam át a gluténmentesség mellett és szintén az egyszerűség kedvéért onnantól tejtermékmentesítettem is a főztömet az egész családnak. 2018. márciusában férjemmel együtt áttértünk a glutén- és szójamentes vegán étrendre. Szerencsére a férjem partner az étkezési “dilijeimben”, szívesen kipróbál új ízeket (tulajdonképpen szívesebben, mint én 😜) és együtt nagyon sokat tanultunk a vegánságról. Azóta már csak két felnőttre és két nemannyiratöpörtyűre főzök. A gyerekek glutén-, tejtermék-, tojás-, szójamentesen táplálkoznak (Flórián nem 100%-ban, de az a cél). Izabella 8 és fél évesen már egész nyitott a vegán ételekre is, de azért még közel sem állt át azokra. Eleinte nagyon nehezen fogadta el, hogy ő máshogy eszik, mint a többiek a suliban (én csomagolok neki minden nap), de aztán belejött – meg én is a máshogyfőzésbe 🙂 –  és már azt is megállapította egyszer, hogy megszokta és örül neki, hogy ő egészséges ételeket ehet. Flórián kemény dió, 5 és fél éves és nagyon ragaszkodik a megszokott dolgokhoz. Ő az, akire 3 éves korában mínusz fokokban is úgy kellett rákönyörögni a kesztyűt-sapkát, de miután ez sikerült és egész télen gond nélkül hordta is őket, májusban kesztyűben homokozott az oviudvaron, mert akkor meg már nem volt hajlandó anélkül kimenni 😂. Az ételeket illetően nagyon válogatós lett egy ideje. Nála egy esélyed van – ha első ránézésre nem szimpi neki az elé rakott kaja, pláne, ha nem tetszik az illata, vagy első falatra (inkább csak nyalintásra) nem ízlik, akkor semmivel rá nem veszed, hogy a szájába vegyen belőle bármennyit is. Soha többé.

20181107_141036Szóval túl néhány megpróbáltatáson, ami a család manapság – és szerintem – egészségesnek tartott táplálását illeti, azt hiszem, elmondhatom, hogy tisztában vagyok vele, miként lehet ezt a lehető legegyszerűbben megvalósítani. Kenyérfélét, ill. ezek alternatíváit (rizszelet, abonett, stb.) nagyon keveset eszünk, abszolút van élet ezek nélkül is. Szafi kenyeret szoktam sütni, de tervezem más receptek kipróbálását is – ha lesz benne sikerélményem, arról be fogok számolni 😉 A készen kapható kenyérfélék közül csak az Aldi Fehér zsemléjét veszem néha. Tésztából is hatalmas választék van a boltokban, nekünk a Mimen csicseritésztái jöttek be, de ilyesmit is csak ritkán fogyasztunk. A jó hír, hogy a burgonya, a rizs, a köles gluténmentes, tehát ha köretről van szó, akkor ezek abszolút megfelelnek (akár csak az amarant, a hajdina és a quinoa).

Folyamatosan bővíteni fogom az alábbi repertoárt, ahogy időm engedi. Ahol nem tudsz továbbkattintani, az nem véletlen és nem rendszerhiba, csupán annyiról van szó, hogy még nem került fel a recept az oldalra, de már rajta vagyok az ügyön 🙂

Jó étvágyat 🙂

Glutén-, szója- és cukormentes, vegán ételek

Fontos tudni, hogy ahol zabpelyhet, zabpehelylisztet tartalmaz a recept, az csak akkor lesz gluténmentes, ha kifejezetten gluténmentes zabpelyhet, zabpehelylisztet használsz! Ugyanez vonatkozik a spagetti, lasagna és egyéb tésztafélékre.

20181017_152422Bazsalikomos avokádókrém – Pofon egyszerű, könnyen elérhető alapanyagokból gyorsan elkészíthető, igazán egészséges és sokféleképpen felhasználható kence. Recept itt!

Hummusz – Egy újabb egyszerűen, gyorsan elkészíthető, de nagyon tápláló, fehérjedús finomság, amit sokféle étel mellé, vagy simán nyers zöldséggel is fogyaszthatsz. Recept itt!

Padlizsánkrém

Növényi tejek – kókusztej, diótej, máktej. – Otthon, olcsón, spéci eszköz nélkül elkészíthető verzióban. Recept itt!

Kókuszos-almás-mákos süti – ‘tej’készítés maradékából. – Hogy ne kelljen kidobni a kókusztejgyártásból megmaradt kókuszreszeléket, általában sütök belőle valamilyen sütit. Rengetegféleképpen variálható összetételre, ízvilágra is, most a máktejhez használt mákot és jó sok almát tettem bele. Recept itt.

20190120_091625Palacsinta – házi lisztkeverék. – A glutén-, tej-, tojás-, sütőpor-, pudingpormentes palacsinta. Egyben a puha, a tekerhető, a laktató és olyan finom palacsinta, hogy még az igencsak válogatós kisfiam is szereti. Recept itt.

Vöröslencsés céklafasírt – nehogy megijedj! Ijesztő a neve, de olyan finom, hogy el nem tudod képzelni. Illetve dehogynem, nagyon is el tudod képzelni, mert az íze abszolút a fantáziádra van bízva. A fűszerezési lehetőségek ugyanis határtalanok 🙂 Recept itt.

A világ legegyszerűbb krémlevesei sorozat következik:

  • Karfiolkrémleves (akár egy kis rafinériával 😉 )
  • Brokkolikrémleves
  • Zöldbabos-cukkinis krémleves
  • Vöröslencsés karalábékrémleves

 

Pizza

Zöldséglepénykék

Hamis túrógombóc

Csicseriomlett