Természetgyógyászat, életmód-tanácsadás

A természetgyógyászat az egyetemes orvoslás azon eljárásainak összessége, amelyek hangsúlyozottan betegség megelőző és szelíd gyógyító jellegükkel, holisztikus szemléletükkel az ember testi-lelki önszabályozó képességének fejlődését, megőrzését, helyreállítását segítik elő.

A holisztikus “a teljességre, az egészre törekvő; az a gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is” (Idegen szavak gyűjteménye). A holisztikus szemlélet tehát nem csak tünetet kezel, hanem a betegségek okát tárja fel. Az életmód-tanácsadó és terapeuta praktikus, kézzel fogható segítséget tud adni ezeknek a kiváltó okoknak a megszüntetésében, de nem csak akkor, amikor már egészségügyi probléma áll fenn, hanem sokkal korábban feltérképezhetők azok az életmódhibák, amelyek a későbbiekben betegséghez vezethetnek.

Az általam használt, biorezonancián alapuló vizsgálat ahhoz ad támpontot, hogy könnyen, gyorsan, fájdalom, sőt kényelmetlenség nélkül megtaláljuk azokat az alacsony energiájú/magas stressz-szintű szerveket, szervrendszereket, amelyeknek valamilyen támogatásra van szükségük. A szerveknél jelzett stresszt okozhatják például lelki folyamatok vagy életmódhibák is. Egy-egy terápia alkalmával lehetőséget biztosítok a különböző lelki blokkok oldására a Spirituális Választerápia és Lélekhang terápia módszerével, illetve az életmód negatívan ható elemeinek feltérképezésére, valamint segítek “kitalálni”, hogy hogyan, mivel lehet ezeket támogató szokásokra lecserélni. Amikor életmódváltásról esik szó, sokakat eltántoríthat az a gondolat, hogy milyen szörnyű lenne minden “jól bevált”, de legalább is kellemes szokásunktól megfosztani magunkat, ráadásul úgy, hogy azt sem tudjuk, merre induljunk az új út megtalálásában. A jó hír az, hogy aki életmód-tanácsadó és terapeutához fordul, az nem csak azzal fog szembesülni, hogy mit csinált eddig rosszul, hanem saját tempójához igazított, konkrét segítséget is kap a reformhoz, mégpedig olyan embertől, aki saját maga is átment már egy komoly életmódváltáson, tehát tudja, hogy milyen kihívásoknak néz elébe az ember egy ilyen elhatározással és van tapasztalata benne, hogy hogyan lehet a lehető legzökkenőmentesebben átesni a kezdeteken.

“Az életmód-tanácsadó élménycentrikus módszeregyüttes alkalmazásával segít a klienseinek életmódjuk átalakításában – a civilizációs betegségek, testi-lelki ártalmak csökkentése vagy kiküszöbölése, egészségük megőrzése vagy helyreállítása érdekében. Az életmódot átalakítani tudó valamennyi természetgyógyászati ágban (távolkeleti mozgásoktatás, egészséges táplálkozás, rendterápia, természetes masszázsoktatás, gyógynövényismeret, hidroterápia, helyes légzéstechnikák) jártassággal rendelkezik, ismeri a mentálhigiéne alapelveit és mindezeket együttesen alkalmazza a beteg vagy a kliens életmódjának átalakítása érdekében. Az életmód-tanácsadó a szabadidő kulturált, tartalmas eltöltése terén primer prevenciós feladatokat (művelődési központok, magánvállalkozások, utazási irodák) lát el, míg az egészségügyben specializálódik a betegellátás és -gondozás során hiányterületet képező egészségnevelési feladatok hatékony ellátására. A családorvos, kórházi orvos, gondozóintézeti szakorvos betegeket küld az életmód-tanácsadóhoz, hogy annak életmódi nevelésével a szokványos gyógyszeres terápiát kiegészítse.” (11/1997. (V.28.) NM rendelet a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről)

Egy frissebb írásom életmód-témában itt 🙂

Próbáld ki, jelentkezz be egy konzultációra – kattints ide!