Fogadjunk, hogy te sem tudod, miért mosol fogat! – Avagy az életmódváltásról kicsit másképp…

eletmod_valtas

Életmódváltás, egészséges életmód. Lassan elcsépelt téma lesz, de még mindig sűrű ködök vannak egyes kérdésekben. Cikksorozatommal azoknak szeretnék támogatást nyújtani, akik tennének bizonyos változtatásokat az egészségük érdekében, de nem nagyon tudják merre induljanak, vagy nem biztosak abban, hogy amerre elindultak, az valóban a megfelelő út, netán nem az első nekifutásuk, de valahogy egy idő után mindig visszakerülnek a rajtvonalra.

Közelítsük meg egy kicsit messzebbről az egészséges életmód, életmódváltás kérdését: tegye fel a kezét az, aki a fogmosást egészségesnek, vagyis az egészséget támogató, az egészségmegőrzést szolgáló tevékenységnek tartja! Bár nem tudom, összesen hány kéz emelkedett legalább gondolatban a magasba, tudomásom szerint az emberek többsége így van ezzel, ráadásul számtalan bizonyíték is van annak alátámasztására, hogy rendszeres tisztogatással megóvhatjuk fogainkat a szuvasodástól. Igen, tudom, hogy nem csak ezen múlik a ragyogó fogsor, azt is tudom, hogy rebesgetik, sőt talán be is bizonyították, hogy pont az a titka az ép fogaknak, hogy sosem láttak fogkefét, illetve hosszasan lehetne vitázni arról, mennyire nem mindegy, hogy reggel vagy este, étkezés előtt vagy után, naponta hányszor, milyen fogkefével, milyen fogkrémmel stb. végezzük a műveletet. Viszont tény: rengeteg ember akkor is nap mint nap egyszer vagy többször megmossa a fogát, mégpedig azzal a szent meggyőződéssel, hogy eme társadalmilag elfogadott módszerrel igenis tesz a fogai egészségéért.

toothpaste-3067569_1920Na, ha ebben megállapodhatunk, akkor nézzük meg kicsit közelebbről a fogmosást és akkor már ezzel a lendülettel valljuk is be: nem mindig szívesen csináljuk… Néha nehezünkre esik – mert fáradtak vagyunk, mert elfelejtettük és semmi kedvünk újra kikászálódni a jó puha, meleg ágyból és kivonulni a fürdőbe, mert késésben vagyunk, a fenébe, még ezzel is megy az idő…

Azért szerintem az esetek többségében, vagy inkább úgy mondanám: szinte kivétel nélkül megtesszük. Miért? Azért, mert az egész napos étkezéseink hagyta látható vagy láthatatlan, de nagyon is érezhető nyomok rontják a komfortérzetünket. Ezzel ellentétben, ha tiszták a fogaink, az jó érzéssel tölt el bennünket.

Persze most azon is elmerenghetnénk, hogy mitől van ez egyáltalán, de inkább ezen a ponton hoznám be a gondolatmenetbe egy újabb részt. Aki mondjuk sosem érezte nyűgnek a fogmosást, de van gyereke és emlékszik még arra az időre, amikor a fenti általános meggyőződést hangoztatva, netán emberfeletti trükköket kieszelve, néha szép szóval, néha csellel, időnként türelmét vesztve próbálta rávenni a dedet, hogy ezzel a módszerrel minden este/reggel/bármikor tegyen az egészségéért, akkor bizony az az ember is beláthatja: a fogmosás egy durván komfortzónán túli tevékenység…

És mégis a napi rutinunkhoz tartozik, nem számít extra programnak, az életünk szerves és tök normális része, rendszeresen, nap mint nap erőfeszítéseket teszünk fogaink megtisztogatása érdekében.

Mégis, hogy történhetett ez? Hogyan tudott ez a teljesen kényelmetlen dolog észrevétlenül bekúszni a mindennapjaidba?!?!? Nagyon egyszerűen: a fogmosás tudományának elsajátításában volt segítséged. Kétféle is. Az egyik, lehetett akár anyukád, apukád, nagyszülő, aki minden este felhívta rá a figyelmedet, hogy el ne felejtsd, akár egy nagytesó vagy a TV Maci aki példát mutatott, mert ő már rutinos fogmosó volt, akár a tanítónénid, aki megtanította, hogy miért fontos ápolni a fogakat, akár egy fogorvos, aki elmagyarázta, hogyan működik a fognyűvők titkos világa, de bárki más is lehetett az egyik fajta segítség.

A másik nagy támogatód – vagy ha úgy tetszik a fogmosás támogatója… – pedig a rendszeresség volt. Az, hogy adott napszakban, adott helyzetben mindig ezt tetted és teszed, időnként „erődön felül”.

Akkor most jön az a rész, hogy hogy jön ez az életmódváltáshoz…

kirandulo_csaladAz életmód a szükségletek kielégítése érdekében végzett tevékenységek rendszere. Ide tartozik a munkánk, a rendszeresen végzett hobbytevékenység, a sporttevékenység, az étkezési-, fogyasztási-, tisztálkodási szokásaink, a viselkedésünk stb. Ezek összessége és az adott ember egészségi állapota alapján állapíthatjuk meg valakiről, hogy az életmódja mennyiben szolgálja az egészségét.

Vannak olyan rendszeresen végzett tevékenységek, amelyekről általánosságban kijelenthető, hogy hozzájárulnak az egészséghez (pl. ugye a fogmosás, az aktív életmód, az elegendő vízfogyasztás, a számunkra megfelelő táplálkozás, a folyamatos tanulás, informálódás és a minket ért stresszhatások megfelelő kezelése is ide tartozik) és vannak, amelyekről ugyanígy általánosságban megállapítható, hogy rombolja azt (pl. dohányzás, ülő életmód, cukorfogyasztás, nem megfelelő alvás stb.).

Ezeken túl vannak olyan életmódbeli tényezők, amelyekről elmondhatjuk, hogy embere válogatja, hogy jót tesz-e neki. Ilyen például a sport, mert nem mindegy, hogy ki milyen sporttevékenységet végez, de az biztos, hogy a rendszeresen végzett megfelelő mozgásforma mindenki egészségét támogatja.

Vagy ilyen a táplálkozás is. Az, hogy mit eszünk, hányszor egy nap, alkalmanként mekkora mennyiséget, fogyasztunk-e cukros üdítőt, kávét stb., az mind egy-egy összetevője az életmódunknak.

Mi van akkor, ha kiderül: az életmódunk egyes részei nem a barátaink? Na, akkor jön szóba az életmódváltás. Az esetek többségében nagyon-nagyon nehezünkre esik valamely megszokott táplálékunktól megválni, vagy nekiállni rendszeresen mozogni – itt a kulcsszó a nekiállni, de erről majd egy következő írásomban lesz szó bővebben -, nem beszélve mondjuk a dohányzásról való leszokásról, ugye…

Itt és most egy apró visszakanyar… A fentiek után nem meglepő: a fogmosás is az életmódunk része – az egészségünket szolgálóbbak fajtájából. Ezzel kapcsolatban a jó hír az, hogy ha ezt megtanultuk – ráadásul már egész kicsi korunkban! – és le tudtunk mondani arról a kényelemről, hogy nem kell cécóznunk a fogkefe-fogkrém témával, sőt évtizedeken át nap mint nap képesek vagyunk megtenni és ezzel átlépni a komfortzónánk határát, akkor bármit meg tudunk tanulni és meg tudunk tenni, amivel tehetünk az egészségünkért!

problem_solutionTehát a képességeid határtalanok, ráadásul akárcsak a fogmosás esetében, ebben a tanulási folyamatban sem vagy egyedül és az életmódváltást sem egyedül kell véghez vinned! Életmód tanácsadó és terapeuta természetgyógyászként, gyakorlott életmódváltóként – sőt, gyakorlott családi életmódváltást megvalósítóként – pontosan erre vagyok kitalálva: fogom a kezed. Segítek megtalálni azt az életmódot, ami valóban a te szervezeted jóllétét biztosítja, ami segít, hogy megőrizd az egészségedet, vagy ami a gyógyulási folyamatodat támogatja, de ezen felül segítek neked abban is, hogy megtaláld akár a konkrét termékeket, amelyekre szükséged lenne. Teszem ezt ezzel a kis cikksorozattal, az előadásaimon, illetve személyes találkozókon, amelyekre ide kattintva tudsz bejelentkezni.

A következő cikkemben arról fogok írni, hogy mire érdemes odafigyelni a nagybetűs Életmódváltás előtt és közben, hogyan lehet ezt a lehető legzökkenőmentesebben véghez vinni, mi minden tud zsákutcába vinni és egyáltalán mit tehetsz azért, hogy megbarátkozz a gondolattal, ha nem önszántadból vetnéd bele magad, hanem mondjuk egészségügyi oka van.

Ésbedtime-1326226_960_720 akkor most zárszóként elárulok neked egy titkot! Nem azért mosol fogat, mert az egészséges, hanem azért, mert hozzászoktál. És azért szoktál hozzá, mert volt, aki melletted állt és segített leküzdeni a kezdeti nehézségeket, akire számíthattál, hogy következetesen terel a számodra több előnnyel járó, bár rögösebbnek tűnő útra. Hiszen a szüleid voltak életed első életmódtanácsadói – és nem csak a fogmosás szokását köszönheted nekik 🙂