Fokhagymás-spenótos gombás cukkini

20190319_121557

A címben a recept, jó étvágyat hozzá 😂

Na jó… Van hozzá recept is 🙂

Az az igazság, hogy nem vagyok kifejezetten főzelék-fan, de ugye spenótot enni “kell” – minden tavasszal rám tör a zöldturmix-őrület, és nálam a zöldturmixok szerves részét képezi 1-2 jó nagy maréknyi spenót. A spenóttal nyersz egy csomó A vitamint és (ha nyersen fogyasztod) C vitamint valamint antioxidánsokat. “Koncentrált formában tartalmaz a szervezetünk számára hasznos tápanyagokat. Ilyen tápanyagok többek között az antioxidánsként viselkedő mangán, a réz, a cink, az E-vitamin és a szelén; az energiát biztosító B1-vitamin, a B2-vitamin és a niacin; a csontok épségéért felelős kalcium és foszfor; az emésztést segítő élelmi rostok; az izomépítő fehérjék; a gyulladáscsökkentő omega-3-zsírsavak; és a pihentető alvástelősegítő triptofán.” (dietless.hu)

Szóval a zöld turmix most is nyerő, a gyerekek is szeretik, viszont most még meg is ihletett kétségbeesett tanácstalanságomban (= Mi legyen az ebéd???). Egy ideje várakozott a hűtőben két cukkini, gondoltam a cukkini és a spenót biztos jó haverok, max. kell egy kis (sok) fokhagyma nekik, hogy rögtön meglegyen az összhang. Oké, de kicsit ezt vérszegénynek találtam azért – így került hozzájuk a gomba. És a végeredmény nem csak gyors, de egyben mennyei eledel is lett.

Hozzávalók (azért nem írok mennyiségeket, mert teljesen igény szerinti arányban variálhatók a hozzávalók):

  • cukkini
  • gomba
  • sok spenótlevél
  • fokhagyma
  • só, bors, stb.

A gombákat tisztítás és szeletelés után megsózva, kevés olívaolajon egy serpenyőben kezdd el sütögetni és nyomd rá a fokhagymákat is. Amikor a gombák kieresztették és nagyrészt el is főtték a levüket – megpuhultak -, mehet rá a cukkini és a kisebb darabokra tépkedett spenót is. Innentől kezdve már nem kell agyonfőzni, az a jó, ha a cukkini még kicsit roppanós, de azért már puha.

20190319_121557

Mi krumplival ettük, meg persze egy kis hummusszal, de nyilván más köret is tökéletes hozzá, sőt a palacsintalisztből sütött, házi tortillába is jó belevaló lehet. Ha nincs kéznél hummusz, akkor a cukkinivel egyidőben egy kis vöröslencsét, vagy főtt csicseriborsót is lehet beletenni, így aztán tényleg fel van turbózva és laktató, fehérjedús étek.

Még több recept itt!