Vöröslencsés céklafasírt

20190213_153518

Húsevő koromban soha nem csináltam fasírtot. Pedig anyukámét szerettem, Anita barátnőmét meg még a gyerekeim is imádják, de a mindennapokban megvoltunk nélküle. Megvoltunk a vegán fasírt nélkül is, de azért az egyszerűség kedvéért próbálgattam a gluténmentes vegán fasírtporokat még a legelején, amik nem is voltak rosszak, nemsajtszósszal, hummusszal, jó sok salátával többször is ettünk ilyet. Sőt, ha utaztam, általában akkor is vittem magammal. Aztán a nyáron Krisna völgyben ettem ilyen igazi zöldségfasírt golyót. Na, azóta lett kegyvesztett a porból készült cucc…

20190213_152537Zöldségfasírt sokféle variációban létezik, lesz majd itt is többféle recept, de jelenleg ez a kedvencem 🙂 Akkor találtam ki, amikor Izabella első külföldi aerobik versenyére készülve tervezgettem, hogy milyen kajákat tudok vinni magamnak. Imádom az uzsonnásdobozokat, a dobozolt ételeket, szóval tobzódtam a gyönyörűségben, hogy 4 napig ilyen elemózsián élhetek 🙂 Abban biztos voltam, hogy hummuszt viszek, meg zöldségeket és ehhez kellett valami szendvics/kenyérféle helyett. Egy jól tuningolt zöldséggolyónál el sem tudtam képzelni jobbat.

Gondoltam a céklás verziót próbálom ki először. Ennek a növénynek (is) számtalan pozitív hatása van az emberi szervezetre. Tele van antioxidánssal, gátolja a ráksejtek szaporodását, szabályozza a sav-bázis egyensúlyt és a máj anyagcsere folyamatait és segíti a vérképződést. Sok vasat, kálciumot, magnéziumot tartalmaz. Legtöbbször savanyúságként fogyasztjuk, de nyersen salátába reszelve is próbáljátok ki!

20190209_090116Amit még biztosan szerettem volna bele, az valami fehérje. A vöröslencse nálunk jó ideje a krémlevesek szerves részét képezi, nagyon praktikus, mert hamar megfő (15-20 perc), áztatni sem kell és mivel nincs rajta a héja, sokkal könnyebben emészthető, mint a többi lencse, így ezt a hüvelyesekre érzékenyek is bátrabban fogyaszthatják. Gazdag fehérjében, folsavban és különböző mikró- és makróelemekben. (Bővebben.) Csicseriborsó van a hummuszban, a zöldségfasírtba vöröslencse került.

Aztán amit biztos nem szerettem volna bele, az az olaj. A bő olajban való sütögetést nem nekem találták ki. Íme a végeredmény:

Hozzávalók:20190212_183938

  • 1 közepes cékla
  • 1/2 bögre vöröslencse
  • 1 és 1/2 bögre víz
  • 10 cm hosszú póréhagyma darab
  • 1/2 bögre gluténmentes zabpehelyliszt (gluténmentes zabpehely kávédarálón ledarálva)
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • egyéb fűszerek (lehet friss vagy szárított, egyenként összeválogatott vagy kész gluténmentes keverék)
  • plusz gluténmentes zabpehelyliszt, amibe bele tudjuk a golyóbisokat forgatni (nem kötelező)

Elkészítés:

A másfél bögre vízben puhára főzzük a vöröslencsét. Amíg ez elkészül, lereszeljük a céklát nagylyukú reszelőn, majd megsózzuk, ill. apróra daraboljuk a póréhagymát. Amikor a lencse megpuhult és kicsit ki is hűlt, minden hozzávalót alaposan összekeverünk, ízlés szerint fűszerezzük, majd cuki gombócokat formázunk belőlük. Ezeket belehempergethetjük zabpehelylisztbe, de meztelenek is maradhatnak.

Miután katonásan felsorakoztak a golycsik, 200 fokon 30 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve 10 perc alatt kihűtjük őket. (Nem kapunk frászt, hogy a sütés után megnyomkodva majdhogynem puhábbak, mint nyerskorukban, hanem piszkálgatás helyett hagyjuk őket kihűlni – akkor érik el a tökéletes állagot.) Ezután már csak enni kell őket. Lehetnek feltétek főzeléken, mártogatósok hummuszhoz, nemsajtszószhoz, paradicsomszószhoz, stb. vagy fogyaszthatjuk egy jó nagy adag olívaolajos-sörélesztőpelyhes, vagy tökmagolajos salátával is. Sőt, ha lapos korongként sütjük ki őket, akkor remek vegán hamburgert készíthetünk velük.

20190211_101627