Palacsinta – házi lisztkeverék

20190120_091634

Azt hiszem, a palacsintát a legtöbb ember szereti, de a gyerekek többsége biztosan. Én ráadásul sütni is imádom, viszont a hagyományos palacsintatészta összeállítását nagyon macerásnak tartom, ráadásul búzalisztből készül ugye, az meg gluténtartalmú. Gluténmentesíteni ezt egyáltalán nem nagy cucc. Rizsliszttel kell helyettesíteni a búzalisztet és kész. Csakhogy abban is van tojás. Innentől kezdve semmivel nem lesz gyorsabb kikeverni a tésztát, nem is vegán, ráadásul a tojásra nagyon sokan allergiásak. Előfordulhat, hogy nem is tudsz róla, de neked is problémás lehet a tojás. Ha pár hétig teljesen elhagyod és utána eszel csak belőle, könnyen kiderülhet, hogy puffadást, hasfájást és egyéb kellemetlenségeket okoz. Ilyen esetben érdemes kerülni továbbra is és megtalálni a számodra megfelelő tojáshelyettesítőt. Én az útifűmaghéjat szeretem használni, így ebbe a palacsinta lisztkeverékbe is azt tettem.

Nem csak azért voltam rákattanva a palacsinta-kérdésre, mert naponta azzal akartam tömni a gyerekeket reggelire, hanem mert komoly terveim voltak vele. Én sósan szoktam sütni, nem édesen, így használtam már tortilla-lap helyettesítésére is és az volt a tervem, hogy mindenféle érdekes, palacsintatésztába tekert, ill. abban sütött ételkölteményt fogok majd kikísérletezni.

20190124_120231

Szóval kellett egy olyan palacsinta, amit gyorsan ki lehet keverni, gluténmentes, vegán és a kisfiam is megeszi. Flórián szereti a megszokott dolgokat, nem könnyű őt átszoktatni, Izabella sokkal nyitottabb már szerencsére. Boltban, netről beszerezhető olyan palacsinta lisztkeverék, ami nem édesített és minden egyéb kritériumnak megfelelt. Megvettem: finom, egészséges – én meg boldog. Flórián már kevésbé. Láttam, hogy óriási küzdelmet vív magával és hatalmas kompromisszum számára, hogy nem “rendes” palacsinta van. A vége az lett, hogy amikor a Nagyi vigyázott rá, megkérte, hogy süssön neki “rendes” palacsintát – és az öt éves gyerek 7 darabot tolt be belőle ebéd helyett. Amikor ez másodszor fordult elő, úgy döntöttem, megpróbálok olyan palacsinta lisztkeveréket csinálni, ami számára is megfelelő és nincs macera. A korábbi tapasztalatokat felhasználva, a legközelebbi koránébredős hajnalban összedobtam egy lisztkeveréket. Csak úgy ex-has tettem bele a dolgokat, de az eredmény egy puha, könnyen tekerhető, rendkívül laktató palacsinta lett. Mivel nem lehet belőle egyszerre sokat enni, a szükséges darabszám csökken, így a sütési idő is lerövidül ☺️ Jó hír ez a rohanós reggeleken. Flórián is szereti, úgyhogy eldöntöttem, megtartjuk (a lisztkeveréket is, a gyereket naná) és kiméricskéltem, miből mennyivel működik. Bögre a mérce, az a bizonyos bögre, amivel más sütikhez is szokás méricskélni.

20190118_063645Hozzávalók:

  • 1 bögre gluténmentes zabpehelyliszt (én zabpehelyből készítem kávédarálóval, de készen is lehet venni)
  • 1,5 bögre rizsliszt
  • 3 evőkanál útifűmaghéj
  • 4 kávéskanál só

 

Ezeket jó alaposan keverd össze, majd töltsd bele valami csinos tárolóba és a tárolókára – biztos, ami biztos – írd rá, hogy:

Gm-vegán palacsintaliszt
almasiedina.hu

20190124_122506Így két hét múlva is tudni fogod, mi van a dobozban. Amikor elfogy, akkor pedig azt, hogy hol keresd az utánpótláshoz a receptet 😎 (Igen. Többször is előfordult már velem, hogy biza’ nem voltam ilyen előrelátó és ezt megbántam. Nagyjából semmi sem pótolhatatlan, de jó sok időt meg lehet spórolni egy alkoholos filc használatával a konyhában 😅)

Elkészítés:

Egy bögrényi lisztkeverékből kb. 4 főre elegendő palacsintát lehet sütni. Ha többféle ízű tekercset szeretnél előállítani, akkor érdemes kisebb példányokkal dolgozni – én ezt egy nagyméretű sütőben szoktam kivitelezni, így van, hogy amőbacsinták születnek, de feltekerve ugyanolyanok lesznek, mint a szabályos kör alakú társaik.

20190120_091625Szóval, egy bögre lisztkeverékhez adj hozzá 1 és fél – 1 és háromnegyed bögrényi vizet. Keverd össze alaposan, hagyd állni 10 percet, addig melegítsd elő a palacsintasütőt egy teáskanálnyi kókuszzsírral megkenve. Minden példány sütése előtt keverd fel a tésztát. Kicsit többet kell a serpenyőbe önteni, mint a hagyományos palacsinta esetében, az elsőnél inkább kicsit vastagabb legyen a végeredmény, aztán már könnyen ráérzel a számodra tökéletes mennyiségre. Az első oldalt kicsit tovább kell sütni, mint amikor már könnyen elmozdul a sütőről, mert ez nem egy leragadós tészta és attól, hogy lehet csúsztatni, még nem feltétlenül sült meg. Ha már eléggé megsült, akkor – a 9 éven aluliak legnagyobb gyönyörűségére – könnyen fel lehet dobni és megfordítani. A második oldal hamar elkészül, ne hagyd magára 😉