Palacsinta – házi lisztkeverék

20190120_091634

Azt hiszem, a palacsintát a legtöbb ember szereti, de a gyerekek többsége biztosan. Én még sütni is imádom, viszont a hagyományos palacsintatészta tojást és glutént tartalmaz. Gluténmentesíteni ezt egyáltalán nem nagy cucc: rizsliszttel kell helyettesíteni a búzalisztet és kész. Csakhogy attól még van benne tojás. Innentől kezdve semmivel nem lesz gyorsabb kikeverni a tésztát, nem is vegán, ráadásul a tojásra nagyon sokan allergiásak. Előfordulhat, hogy nem is tudsz róla, de neked is problémás lehet a tojás. Ha pár hétig teljesen elhagyod és utána eszel csak belőle, könnyen kiderülhet, hogy puffadást, hasfájást és egyéb kellemetlenségeket okoz. Ilyen esetben érdemes kerülni továbbra is és megtalálni a számodra megfelelő tojáshelyettesítőt. Én az útifűmaghéjat szeretem használni, így ebbe a palacsinta lisztkeverékbe is azt tettem.

Nem csak azért voltam rákattanva a palacsinta-kérdésre, mert naponta azzal akartam tömni a gyerekeket reggelire, hanem mert komoly terveim voltak vele. Én sósan szoktam sütni, nem édesen, így használtam már tortilla-lap helyettesítésére is és az volt a tervem, hogy mindenféle érdekes, palacsintatésztába tekert, ill. abban sütött ételkölteményt fogok majd kikísérletezni (a jelenlegi eredmények a cikk végén láthatók).

20190124_120231

Szóval kellett egy olyan palacsinta, amit gyorsan ki lehet keverni, gluténmentes, vegán és a kisfiam is megeszi. Flórián szereti a megszokott dolgokat, nem könnyű őt átszoktatni, Izabella sokkal nyitottabb már szerencsére. Boltban, netről beszerezhető olyan palacsinta lisztkeverék, ami nem édesített és minden egyéb kritériumnak megfelelt. Megvettem: finom volt, egészséges volt – én meg boldog. Flórián már kevésbé. Láttam, hogy óriási küzdelmet vív magával és hatalmas kompromisszum számára, hogy nem “rendes” palacsinta van. A vége az lett, hogy amikor a Nagyi vigyázott rá, megkérte, hogy süssön neki “rendes” palacsintát – és az öt éves gyerek 7 darabot tolt be belőle ebéd helyett. Meg vacsora helyett is párat. Amikor ez másodszor fordult elő, úgy döntöttem, megpróbálok olyan palacsinta lisztkeveréket csinálni, ami számára is megfelelő és nincs nagyon macera vele. A korábbi tapasztalatokat felhasználva, a legközelebbi koránébredős hajnalban összedobtam egy lisztkeveréket. Csak úgy ex-has tettem bele a dolgokat, de az eredmény egy puha, könnyen tekerhető, rendkívül laktató palacsinta lett. Mivel nem lehet belőle egyszerre sokat enni, a szükséges darabszám csökken, így a sütési idő is lerövidül ☺️ Jó hír ez a rohanós reggeleken. Flórián is szereti, úgyhogy eldöntöttem, megtartjuk (a lisztkeveréket is, a gyereket naná) és kiméricskéltem, miből mennyivel működik. Bögre a mérce, az a bizonyos bögre, amivel más sütikhez is szokás méricskélni.

20190118_063645Hozzávalók:

  • 1 bögre gluténmentes zabpehelyliszt (én zabpehelyből készítem kávédarálóval, de készen is lehet venni)
  • 2 bögre (barna)rizsliszt
  • 3 evőkanál útifűmaghéj
  • 3-4 kávéskanál só

 

Ezeket jó alaposan keverd össze, majd töltsd bele valami csinos tárolóba és a tárolókára – biztos, ami biztos – írd rá, hogy:

Gm-vegán palacsintaliszt
almasiedina.hu

20190124_122506Így két hét múlva is tudni fogod, mi van a dobozban. Amikor elfogy, akkor pedig azt, hogy hol keresd az utánpótláshoz a receptet 😎 (Igen. Többször is előfordult már velem, hogy biza’ nem voltam ilyen előrelátó és ezt megbántam. Nagyjából semmi sem pótolhatatlan, de jó sok időt meg lehet spórolni egy alkoholos filc használatával a konyhában 😅)

Elkészítés:

Egy bögrényi lisztkeverékből kb. 4 főre elegendő palacsintát lehet sütni. Ha többféle ízű tekercset szeretnél előállítani, akkor érdemes kisebb példányokkal dolgozni – én ezt egy nagyméretű sütőben szoktam kivitelezni, így van, hogy amőbacsinták születnek, de feltekerve ugyanolyanok lesznek, mint a szabályos kör alakú társaik.

Szóval, egy bögre lisztkeverékhez adj hozzá 1 és fél – 1 és háromnegyed bögrényi vizet. Keverd össze alaposan, hagyd állni 10 percet, addig melegítsd elő a palacsintasütőt egy teáskanálnyi kókuszzsírral megkenve. Minden példány sütése előtt keverd fel a tésztát. Kicsit többet kell a serpenyőbe önteni, mint a hagyományos palacsinta esetében, az elsőnél inkább kicsit vastagabb legyen a végeredmény, aztán már könnyen ráérzel a számodra tökéletes mennyiségre. Az első oldalt kicsit tovább kell sütni, mint amikor már könnyen elmozdul a sütőről, mert ez nem egy leragadós tészta és attól, hogy lehet csúsztatni, még nem feltétlenül sült meg. Ha már eléggé megsült, akkor – a 9 éven aluliak legnagyobb gyönyörűségére – könnyen fel lehet dobni és megfordítani. A második oldal hamar elkészül, ne hagyd magára 😉

Készülhet belőle “normál” palacsinta (mondjuk vegán mogyorókrémmel 🙂 ):

20190120_091625

Amerikai palacsinta Izabella-módra – mangószeletekkel töltve, egy kis juharsziruppal csepegtetve. Én szimplán kicsit vastagabbra és jóval kisebbre sütöm, de van, aki tesz bele banánt is pépesítve és úgy süt kisebb palacsintákat belőle:

 20190302_073613

Esetleg “tortilla” hummusszal megkenve, mindenféle zöldséggel megtöltve:

20190226_182558

Még forrón megszórva kevés növényi ‘sajt’tal és sok sörélesztőpehellyel (jó nagy adag saláta mellé pl.):

20190218_131152

Bazsalikomos avokádókrémes “tortilla” paradicsommal és lucernacsírával 😍😍😍. Kend meg a palacsinta felét Bazsalikomos avokádókrémmel, a krémes felét pakold meg feldarabolt vagy felszeletelt paradicsommal, végül szórj rá sok-sok csírát és hajtsd rá az üres felet:

20190222_121020

Extra: ebből a lisztkeverékből még pizzatésztát is készíthetsz! Receptért kattints: Pizza – gyorsan, egyszerűen.

20190208_193047