Kókuszos-almás-mákos süti – ‘tej’készítés maradékából

20190118_114949

Nem szeretek ételt kidobni, gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Mivel két-három naponta gyártok kókusztejet, általában rengeteg ázott, összeturmixolt kókuszreszelékkel rendelkezem. Mivel egy idő után a fagyasztó is megtelik miattuk, igyekszem azon nyomban (a ‘tej’készítést követően 2 napon belül) felhasználni őket. Sajnos a hűtőben is hamar megromlik, szóval nem lehet az örökkévalóságig tárolni. Viszont nagyon gyorsan nagyon finom sütit lehet belőle készíteni! Sokféle verziót sütöttem már, lehet nagyon mákos, akkor az alaphoz darált mákot kell adni, lehet diós, vaníliás-csokidarabos, kakaós, kakaós-csokidarabos, kakaós-meggyes, almás-citromos-fahéjas, banános…

A növényi tejekről szóló poszthoz gyártott tejekből megmaradt mákot és kókuszt reszelt almával egészítettem ki és fahéjjal ízesítettem.

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb alma
  • 2 bögre gluténmentes zabpehely
  • 10 dkg, ‘tej’készítésből megmaradt kókuszreszelék (ha két adag kókusztejből is megvan a kókuszreszelék, akkor nyugodtan mehet bele mind a 20 dkg, legfeljebb kókuszosabb lesz, mint almás)
  • 10 dkg, ‘tej’készítésből megmaradt mák (ugyanaz, mint a kókuszreszeléknél: ha több mák van, mehet bele több, maximum mákosabb lesz a sütink)
  • 3 evőkanál útifűmaghéj (elhagyható)
  • 1 csomag sütőpor
  • édesítés ízlés szerint – én eritrit és stevia keverékét szoktam használni sütéshez
  • fahéj
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • víz

A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük annyi vízzel, hogy sűrűn folyós, könnyen keverhető legyen. Bátran meg lehet kóstolni és esetleg adni még hozzá édesítőt, fahéjat, citromlét.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütjük. Ahogy hűl, úgy szilárdul majd, nem baj, ha a 25 perc után még nagyon lágy a tészta.