Növényi ‘tej’ek – kókusztej, diótej, máktej

kokusztej_diotej_maktej

Nem csak a vegánok, hanem a tejfehérje allergiások számára is fontos kérdés, hogy a jól megszokott tehéntejet mivel tudják helyettesíteni. Számtalan készen kapható növényi ‘tej’ van, 399 forinttól ezer forint feletti összegért vehetünk egy liter rizstejet, mandulatejet, kókusztejet, szójatejet, viszont házilag is elő tudjuk állítani jóval olcsóbban és turmixgépen kívül semmilyen különleges kütyü nem kell hozzá.

Egy dolgot tudni kell azonban a növényi ‘tej’ekről, mégpedig egy nagyon fontos dolgot. A növényi “tej”eknek a világon semmi, de semmi közük nincs a tehéntejhez. Ez részben jó hír, részben meg kihívást jelent ( = komfortzóna átlépééééés… nevezzük kalandnak 🙂 ).

20190116_102048Jó hír, mert a növényi ‘tej’ekben nincs az a sok káros anyag – növekedési és egyéb, a kis bocinak rendkívül hasznos (mert számára “kitalált”, de a mi működésünket felborító) hormon, az emberi szervezet számára nehezen vagy egyáltalán nem hasznosítható kálcium, az emberi szervezet számára nehezen vagy egyáltalán nem emészthető, ámde gyakran gyulladást generáló fehérje, mindenféle gyógyszermaradványok, stb.-, amit a tehéntejjel nyakló nélkül tudunk magunkba dönteni a tejtermékek egyre szélesebb választékának köszönhetően. A tehéntejjel sokat tudunk tenni annak érdekében is, hogy inzulinrezisztensek legyünk, vagy felesleges plusz kilókat szedjünk fel. Ezzel ellentétben azonban a növényi tejek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel, ráadásul olyan félékkel, amelyek számunkra jól hasznosíthatók.

Hogy a növényi ‘tej’ek cseppet sem hasonlítanak a tehéntejre – max. némelyik a kinézetében, megfelelő távolságból szemlélve -, az azért lehet kihívás, mert ha nem készülünk fel rá, hogy valami egész mást kapunk, mint amit a megtévesztő elnevezés miatt várnánk, akkor bizony csalódni fogunk. A növényi tejhelyettesítők valóban tudnak nagyon finomak lenni, csak meg kell változtatnunk az elvárásainkat a tejjel kapcsolatban és meg kell tanulnunk használni őket. Na de, aki az én honlapomat olvassa, az már jó eséllyel elég “rugalmas”, hát hoztam is gyorsan három verziót a kísérletezéshez. Mindhárom receptre vonatkozik, hogy általában úgy ajánlják a növényi tejek készítését, hogy kevés sóval, édesítésre alkalmas bármivel ízesítsük miután elkészült, én nem szoktam, ezért ezt bele sem írtam a receptekbe. Akkor ízesítem, amikor használom, annyit, amennyit használok.

Kókusztej

20190117_114242

Bevallom őszintén, ez az, amit nap mint nap fogyasztok, a másik kettőt csak azért készítettem el, hogy tényleg tudjak eská kipróbált alternatívát is nyújtani, mert az én kókusztej receptem aztán tényleg nem hozza azt a tehéntej fílinget. Viszont én tökéletesen meg vagyok vele elégedve, nagyon hamar hozzászoktam és amíg kávéztam, ezzel ittam a kávét, mostanság pedig kakaó a kávém, ami a kókusztejnek hála bounty lett (lenne, ha annyira édesre készíteném, mint az a bizonyos csoki, de nem).

A kókusztej gazdag magnéziumban, mangánban, rézben, vasban, foszforban, szelénben, káliumban és cinkben. Segít fenntartani a megfelelő vércukorszintet, a csontok erősségét, és a prosztata egészségét,  hozzájárul az ideális testsúly és az egészséges immunrendszer megőrzéséhez, de még a magas vérnyomás leküzdéséhez is, valamint segít ellazítani az idegeket, izmokat. (Bővebb infó itt.)

Hozzávalók:

  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1,5 liter víz

Elkészítés:

A vizet felmelegítem – nem kell, hogy forrjon, elég, ha csak jó meleg – és beleöntöm a kókuszreszeléket. Teszek rá egy fedőt, (mert tuti, hogy valami belepotyog, ha nincs rajta fedő…), majd ha 1-2 óra múlva, ill. ha már turmixgép kompatibilis a hőmérséklete, jóóóóóól összeturmixolom. Miután ez megvan, egy sűrű szűrőn keresztül átszűröm (mondjuk vissza a lábosba, amiben eddig álldogált) és már jöhet is a kakaó, a ‘tej’berizs, a bármi, vagy valami csini üvegben berakom a hűtőbe. Ott aztán elálldogál 2-3 napig, ha el nem fogy. Azt érdemes tudni a kókusztejről, hogy a hűtőben a tetején lesz egy gyönyörű, hófehér, kemény kókuszzsír réteg. Ezt érdemes kisebb darabokra törni, majd összerázni/keverni a cuccot és úgy tölteni belőle.

A megmaradt kókuszreszeléket nem dobjuk ki, sütit fogunk sütni belőle! Most éppen almás-mákosat. Recept itt.

Diótej

20190117_112753A dió az egyik kedvenc csemegém. Csak úgy magában, vagy ledarálva, kevés lekvárral, pár csepp citrommal összekeverve, golyózva és szójamentes, vegán étcsokiba mártva… Nyamm…

De most diótej.

Gondoltam, hogy nem lesz ez rossz és tényleg finom, nekem még ízesítés nélkül is nagyon bejött. Max. langyosra melegítve a legjobb felhasználni szerintem. A dió rendkívül gazdag A-, E vitaminban, B vitaminokban, magnézium, kálium, fluor, mangán, réz szelén van benne és rengeteg Omega-3 zsírsav. Ideg- és izomvédő és növekedésserkentő hatása van, segít a csont- és a vérképzésben, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az immunerősítésben, támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet, sőt, egyes kutatások szerint az emlőrák kockázatának csökkentésében is közrejátszik a diófogyasztás, de a férfiak a prosztata védelme érdekében is jó, ha fogyasztják. (Bővebben itt.)

Hozzávalók:

  • 10 dkg dió
  • áztatóvíz
  • 750 ml víz

 

Elkészítés:

A diót áztassuk be egy éjszakára. Ha ez megvan, akkor öntsük le róla az áztatólevet, öblítsük át és dobjuk turmixgépbe 750 ml vízzel egyetemben. Jól turmixoljuk össze, majd szűrjük át egy nagyon sűrű szűrőn, vagy egy tiszta, sűrű szövésű textilen. A kókusztejhez hasonlóan, ha nem akarjuk azon nyomban felhasználni, öntsük csini üvegbe, majd mehet a hűtőbe.

Én a megmaradt diópépből kakaópor és stevia hozzáadásával palacsintatölteléket csináltam. Legközelebb inkább valami citromos-fahéjas vonalat próbálok ki.

Máktej

20190117_120419A máktejről sok jót hallottam már, nagyon régóta ki akartam próbálni. A mákot sütikhez gyakran használom, de hogy ‘tej’ként milyen lehet, azt el sem tudtam képzelni. Színtiszta mák íze van 🙂

A mák nagyon fontos élelmi rost és fehérjeforrás. B vitaminok, niacin, kálcium, vas, foszfor, magnézium bőven vannak benne.

Hozzávalók:

  • 10 dkg mák
  • áztatóvíz
  • 750 ml víz

 

Elkészítés:

Pont úgy csináltam, ahogy a diótejet. A magokat egy éjszakára beáztattam, leöntöttem róla a vizet, átöblítettem, majd összeturmixoltam 750 ml vízzel, leszűrtem (nejlonharisnya…) és jött a csini üveg, hűtő. Ha eljön az ideje, nem tanácsos túlságosan felmelegíteni, mert nagyon besűrűsödik, összeugrik és ez sokat ront az élvezeti értékén. A megmaradt mákot a kókusztej készítésekor maradt kókuszreszelékből készült sütihez használtam fel. Kókuszos-almás-mákos süti recept itt.

Kellemes italozást a növényi ‘tej’ekhez. Ne adjátok fel, ha elsőre nem ízlik, nagyon hamar meg fogjátok szokni és tényleg sokkal egészségesebb italok, pudingok készíthetők vele, mint tehéntejjel.

A képen Izabella és a (cukrozatlan) kakaóink. A bal oldali bögre az övé, bolti rizstejes, minden édesítés nélkül, a jobb oldali az enyém, kókusztejes kevés agave sziruppal 🙂 (Igen, felmászott az asztalra. Mert úgy volt csak jó a fotó… 😂 )

20190118_151851