Hummusz

20190116_142756

Vegánok körében nagyon népszerű, csicseriborsó alapú, közel-keleti eredetű étel. Nagyon sokféleképpen lehet variálni az alapverziót, csak a fantáziád szabhat határt abban, hogy milyen ízeket hozol ki belőle különböző fűszerekkel, de megbolondíthatod pirított hagymával, fenyőmaggal, gombával, aszalt paradicsommal…

20190116_140438

Ez a krém rendkívül tápláló étel. A csicseriborsó kitűnő fehérjeforrás, tartalmaz B1 és B6 vitamint, magnéziumot, vasat és cinket. Fogyókúrabarát is, mert alacsony a zsír-, de magas a rosttartalma.

A hummusz különlegességét a tahini adja, ami szezámmagból készül. A szezámmag rézben, magnéziumban, cinkben, kálciumban, B1 vitaminban gazdag és több fitoösztrogén vegyületet is tartalmaz.

 

Hozzávalók:

20190116_142310

  • 200 gramm csicseriborsó
  • a csicseri levéből kb. fél bögrényi
  • 3 púpos evőkanál tahini
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál citromlé vagy almaecet
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • bors

A csicseriborsót minimum egy éjszakán keresztül áztatjuk (csukd rá az ajtót, mert nem teljesen hangtalanul pancsol: időnként pattog 😂), majd a vizet leöntve róla, új vízben 1 teáskanál szódabikarbóna társaságában puhára főzzük. Ez hosszabb időt is igénybe vehet, érdemes bő vízben főzögetni. Akkor van kész, ha vajpuha a sok kis bogyó. (Oké, ez mind kihagyható, ha konzerv csicserit veszel, ez esetben 450-500 grammos adaggal dolgozz. De olcsóbb és egészségesebb is, ha kerülöd a konzerveket.)

20190116_142830

Miután a csicseriborsó megpuhult és kezelhető hőmérsékletűre hűlt (nem robban fel/olvad szét tőle a turmixgép kelyhe/botmixer botja), az összes fent felsorolt hozzávalót (a főzőléből először csak negyed bögrényit, aztán meglátod, mennyi kell még, hogy vigye a gép és elég krémes legyen a végén) tedd a turmixgépbe, vagy ugorj neki botmixerrel és szép lassan kezdd el turmixolni. Turmixgépben először csak lassú fordulaton kezdd el pürésíteni, lehet, hogy menet közben meg is kell állítani a gépet és kicsit rásegíteni a tökéletes összekeveredésre, vagy egy kis levet önteni még hozzá, de utóbbit csak óvatosan, hogy nehogy túl híg legyen a hummuszod. Ha teljesen homogén lett és krémes, már kész is a mű – fogyaszthatod pirítósra kenve, zöldségekkel mártogatva, grillzöldségek mellé, mindenféle fűszerrel tovább ízesítve, tulajdonképpen bármihez, amihez csak eszedbe jut enni egy kis hummuszt. Az ne vezessen meg, ha eddig még soha semmihez nem jutott eszedbe: ha egyszer elkészíted a sajátodat, akkor majd eszedbe jut 🙂 Addig is itt találsz egy ötletet: Palacsinta – házi lisztkeverék.

20190226_182558