Bazsalikomos avokádókrém

20181107_141604

Egyszerű, gyo20181017_085646rsan elkészíthető, finom és igazán egészséges kence, amit nagyon sokféleképpen használhatsz fel. Kenheted szendvicsbe, pirítósra, eheted tésztával, zöldségfasírttal, de simán csak mártogathatod is zöldségekkel. Időnként rákattanok és akkor napokig avokádós csicseritésztát eszek ebédre 😅

Az avokádó jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és kitűnő antioxidáns. Fogyasztását gyomorbántalmak, magas vérnyomás és érelmeszesedés esetén is javasolják.

avokado

Gazdag telítetlen zsírsavakban, segíti az egészséges koleszterinszint fenntartását. B-, C-, E-, A-vitaminokat tartalmaz, de az érett gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium, kalcium, magnézium is található.

A boltokban általában még többé-kevésbé éretlenül tudjuk megvenni, de pár nap alatt szobahőmérsékleten beérik. Akkor lesz jó, amikor megnyomva kissé puha. Úgy juthatunk hozzá legegyszerűbben a gyümölcshúshoz, ha egy késsel hosszában középen kettévágjuk, majd kettészedjük, kivesszük a magját és kikanalazzuk a héjából. Az sem tragédia, ha itt-ott van benne egy-két barna csík.

Avokádót sokféleképpen készíthetünk, de mivel nekem a bazsalikom az egyik legkedvencebb fűszernövényem (és kizárólag frissen szedve szeretem használni 🙂 ), ezért nem nagyon csábulok el a variációk tengerében. A bazsalikomnak sokféle – étvágy- és emésztésjavító, szél- és vizelethajtó, köhögéscsillapító – hatást tulajdonítanak, sőt afrodiziákumként is számon tartják. Fantasztikus illata van, ráadásul nagyon mutatós is, már csak ezért is érdemes nem szárított formában, hanem cserepes növényként, vagy a kertbe kiültetve tartani belőle otthon. Ebben a krémben semmiképp se fukarkodjatok vele 😉

20181017_152454

Hozzávalók személyenként:

  • 1 db érett avokádó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • jó nagy marék bazsalikomlevél
  • bors

20181107_141604

Az elkészítés nagyon egyszerű, kb. 5 percet vesz igénybe: a hozzávalókat dobáld turmixgépbe, vagy ha botmixerrel dolgozol, akkor egy eme műveletre alkalmas pohárba/bögrébe/ibrikbe. Addig kell turmixolni, amíg sima krémet kapunk, aztán készen is van. Nem érdemes előre több adagot elkészíteni, mint amennyire éppen szükség van, mert a hűtőben tárolva is hamar furi íze lesz, inkább mindig készítsd frissen.

A bazsalikomos avokádókrém lehet pirítóson feltét, kenyéren vaj/margarin helyettesítő, melegszendvics kísérője, stb., de tésztával összekeverve is mennyei. Én Mimen csicseritésztával szoktam enni ebédre egy jóóóó nagy adag salátával.