Életmód, életmódváltás, egészséges táplálkozás, böjt…???

sunrise

Sokat hallunk arról, hogy a mai ember nagyon keveset mozog, az ülő életmódról pedig már mindenki tudja, hogy mennyi hátránnyal jár. Azt is mindenki tudja, hogy micsoda veszélyeknek vagyunk kitéve már csak attól is, ha lélegzünk, hiszen a levegő nagyon szennyezett. Arról már nem is beszélve, ha csapvizet iszunk (vagy ásványvizet, vagy üdítőitalokat, vagy…). Ja, de amúgy meg úgyis nagyon keveset iszunk (mármint vizet – alkoholt, kávét,stb. meg túl sokat). Csak az a baj, hogy a testünk működéséhez – hát még a megfelelő működéséhez – igenis szükségünk lenne a vízre (mondhatnám azt is, hogy az életben maradásunk feltétele…). Aztán ott vannak az ételeink. Ha nem félkészet veszünk a boltban – fél siker. De akkor meg tuti, hogy tele van a hús antibiotikummal, a sárgarépa gyomirtóval, különben meg minden tartósítószerrel, nátrium glutamáttal… Időnként takarítunk is valamivel, meg fürdünk, krémezzük a bőrünket, sminkelünk, hajat festünk. És bizony, azok a termékek is egyre inkább porondra kerülnek, amelyeket ezen tevékenységeink során használunk – melyikkel borítjuk fel a hormonháztartásunkat, melyikben van idegméreg és egyéb?

Rengeteg egészségeséletmód-irányzat létezik, a boltok polcai roskadoznak a mindenféle termékektől, lépten-nyomon szorgosan olvasgató vásárlókba botlunk egy-egy beszerző körúton (mondjuk ezt akár előnyként is elkönyvelhetjük: legalább többet olvasunk…)

Nagyon sokan próbálunk tenni azért, hogy egészségesek maradjunk, vagy egy-egy egészségügyi problémánkat megoldjuk, de néha úgy tűnik az egyetlen értelmes választás a Föld bolygó sürgős elhagyása lenne, ez pedig ütközik némi nehézségbe, de legalább is kevesen tartják számon, mint valódi opciót. Szóval a többség marad, néhány ember tisztítja az ivóvizét, amennyire tudja, igyekszik környezettudatosan élni, egészségesebb ételeket enni és környezet-, állat-, ill. emberbarát kozmetikumokat, tisztítószereket használni, sőt, vannak, akik heti pár alkalommal időt szánnak a testmozgásra is.

Egyre többen kezdik újrafelfedezni a böjtölés élményét is. A böjtölés szokása nagyon régi gyökerekből ered, a léböjt egészségre gyakorolt pozitív hatásait pedig már számtalan tanulmány is alátámasztja. A léböjt egy lehetőség, hogy ki-ki bizonyos értelemben újraindítsa a szervezetét, “megnyomja a restart gombot” és felszabadítsa a testét, a szerveit az évek alatt felhalmozott terhektől, sőt bizonyos egészségügyi problémák esetén javulást, vagy akár gyógyulást is eredményezhet. Aki érzi, hogy a jelenlegi életmódja kevésbé szolgálja a javát, mint amennyire az ideális lenne, szeretne változtatni, de a megszokás nagy úr, kellene valami, ami kizökkenti – és mondjuk nem egy betegséget kíván megvárni erre a feladatra…-, annak szintén remek lelhetőség egy léböjt, hiszen új alapokra építve új szokásokat tehet magáévá.

Ez mind szép és jó, de hogy lehet a léböjtöt biztonságosan kivitelezni, vannak-e olyanok, akiknek nem ajánlott, milyen az “igazi” egészséges életmód, mire érdemes valóban odafigyelnünk, ha az egészségünk hosszútávú megőrzése, vagy visszaállítása a cél, honnan tudjuk, hogy melyik irányzatot kövessük a rengetegből? Ezek bizony fogas kérdések és a helyzet nagyon-nagyon összetett. Magyarországon többféle szakember van, akik ilyen esetben segítséget tudnak nyújtani. Egyrészt vannak orvos-természetgyógyászok, akik komplex módszerekkel állnak a kliensek, a betegek rendelkezésére. Aztán a természetgyógyász képzésben is van egy választható szakmai modul, az Életmód-tanácsadó és terapeuta, amely képzés, ill. vizsga arra készíti fel szakembereket, hogy minden lehetséges módon képesek legyenek az életmódváltót támogatni onnan kezdve, hogy szükség esetén segíti egy léböjt kivitelezését egészen odáig, hogy a megbeszélt, szükségesnek ítélt életmódbeli változtatásokat hogyan tudja a kliens e lehető legegyszerűbben beiktatni az életébe. Az Életmód-tanácsadó és terapeuta munkája “A természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről” szóló, 11/1997. (V. 28.) NM rendelet alapján az alábbiakról szól:

  • Az életmód-tanácsadó élménycentrikus módszeregyüttes alkalmazásával segít a klienseinek életmódjuk átalakításában – a civilizációs betegségek, testi-lelki ártalmak csökkentése vagy kiküszöbölése, egészségük megőrzése vagy helyreállítása érdekében.
  • Az életmódot átalakítani tudó valamennyi természetgyógyászati ágban (távolkeleti mozgásoktatás, egészséges táplálkozás, rendterápia, természetes masszázsoktatás, gyógynövényismeret, hidroterápia, helyes légzéstechnikák) jártassággal rendelkezik, ismeri a mentálhigiéne alapelveit és mindezeket együttesen alkalmazza a beteg vagy a kliens életmódjának átalakítása érdekében.
  • Az életmód-tanácsadó a szabadidő kulturált, tartalmas eltöltése terén primer prevenciós feladatokat (művelődési központok, magánvállalkozások, utazási irodák) lát el, míg az egészségügyben specializálódik a betegellátás és -gondozás során hiányterületet képező egészségnevelési feladatok hatékony ellátására. A családorvos, kórházi orvos, gondozóintézeti szakorvos betegeket küld az életmód-tanácsadóhoz, hogy annak életmódi nevelésével a szokványos gyógyszeres terápiát kiegészítse.

Hamarosan lesz itt az oldalon és a Facebook oldalamon (almasiedina.hu) bővebb infó is arról, hogy mire számíthat az, aki hozzám fordul léböjt vagy életmódváltás-ügyben, de amennyiben most rögtön érdekel, hogy a gyakorlatban hogy néz ki nálam egy tanácsadás, hívj, vagy írj és szívesen elmesélem 🙂